Direktlänk till inlägg 14 april 2008

framsteg :O

Av Paulina - 14 april 2008 16:43

Feminismens början

Så, hur började allting?

Feminismen kan följas bak i tiden ända till Bibelns tid, begynnelsen. Detta är ju såklart en fråga om ifall man nu tror på det som står i ”the great book”, men jag utgår ifrån att du som läser gör det.Den första feministen finns egentligen inte i den utgåva av Bibeln som du och jag kan läsa idag, utan i originalversionen, sägs det.

Hon hette Lilith och var den allra första kvinnan på jorden, gjord på precis samma sätt som Adam, till skillnad från Eva, ”den andra kvinnan”, som skapats av Adams ena revben.

Historien om Lilith lyder så, att Adam ville att hon skulle vara honom underlägsen, men Lilith ville absolut inte gå med på detta och gav sig därför av ifrån Edens lustgård.Efter en kort tid talade Gud till henne och sa att om hon sa förlåt till Adam så skulle hon få återvända till lustgården och hela dispyten skulle glömmas bort, men Lilith ville inte be om förlåtelse av mannen eftersom hon ansåg att de var precis lika mycket värda.

Gud skickade då ut henne i ödemarken där hon senare mötte djävulen. Han lärde henne mycket, bland annat hur hon skulle förvandla sig till en orm som sedan nämns i vår version av Bibeln.


 Om vi återgår till de mer konkreta ”bevisen” på feministiska rörelser i världen, så kan jag berätta om de tre vågorna man brukar tala om i den feministiska historien. Den första vågen inträffade mellan 1800-talet och det tidiga 1900-talet, mestadels i Storbritannien.

Den första vågen handlade till störst del om det faktum att kvinnor och deras barn ärvdes till släkten precis som ägodelar om mannen i hushållet dog, och det att kvinnor inte hade någon som helst rätt att bestämma vem de skulle gifta sig med. Mot slutet övergick kampen till politiska frågor, som rösträtt och allmän politisk makt.De som främst jobbade med rösträttsfrågan var de brittiska Suffragetterna (från engelskans ”suffrage” vilket betyder ungefär rösträtt). År 1918 genomförde de en lag som sade att kvinnor över 30 år som ägde hus fick rösta, vilket år 1928 övergick i total rösträtt för alla kvinnor över 18 år.

Den amerikanska första feministvågen inkluderade en stor blandning av olika sorters kvinnor där många var starkt konservativa kristna, medan andra tillhörde mer radikala grupper.


Man brukar säga att feminismens första våg slutade när kvinnlig rösträtt infördes.


Den andra och tredje feministiska vågen

Under 1960-talet började feminismen röra sig mot mer utspridda särbehandlingar. Småsaker som trots sin storlek påverkade kvinnornas liv varje dag började tas om hand, och diskrimineringen minskades faktiskt avsevärt. Flera kvinnor lämnade under den här tiden sina liv som hemmafruar och begav sig istället ut på arbetsmarknaden, där de tyvärr hade ganska svårt att faktiskt få jobb, de flesta.Under andra vågen förekom även ett flertal BH-brännanden och det skrevs väldigt många böcker om kvinnans rättigheter. Vissa säger att denna andra våg, som inte alls gjort samma inverkan på världen som den föregående, nådde sitt slut runt 1980-talet, medan andra säger att den fortsatte till tredje vågens början och där flätades ihop med den. Den tredje vågen hade sin början kring år 1990, och var till stor del ett uppror mot den förra vågens misslyckande. Fler hade anslutit sig till feminismen, influensstyrkan var större än någonsin, feministerna hade numera börjat ta åt sig även rasfrågor men det började även uppstå olika åsikter angående hur lika könen egentligen är. Vissa tyckte att de var precis likadana medan andra tyckte det var viktigt att se de medfödda biologiska skillnaderna vi faktiskt har, men detta kommer jag prata mer om i ett annat stycke.Den tredje vågen innebar ännu några steg mot total jämställdhet och den kanske till och med håller på än idag, eller så har vi nu trätt in i en ny våg.


Feminism och feminism

Grundfeminismens ståndpunkter lyder som följande:

- Män och kvinnor är lika mycket värda


Och så enkelt är det! I grunden är detta det enda en feminist faktiskt står för, men genom åren har det såklart uppstått ett flertal olika förgreningar, om man nu vill kalla dem så, som jag tänkte berätta lite kort om.


Liberala feminister

Tror på den egna individens styrka och rätt att forma sitt liv efter sina egna feministiska åsikter och har därför inga planer på att försöka styra om samhället. De litar på att individen kan uppnå en lika stor förändring själv.Viktiga frågor:

- Abort- Preventivmedel

- Sexuella trakasserier

- Utbildningsrättigheter

- Billig barnomsorg

- Billig sjukvård

- Att få världen att se våldet som utövas mot kvinnor och barn i hemmen


Radikala feminister

Anti-kapitalister. Radikala feminister tror inte att det finns några andra sätt att förändra samhället på än att bygga om det totalt. Är nog de mest mansfientliga av feminismens alla förgreningar.


Separatistiska feminister

Den här formen av feminism säger nej till homosexuella förhållanden, till skillnad från de flesta andra feministiska rörelserna, och de tycker heller inte att män är till stor hjälp i den feministiska kampen.


Sexualliberala feminister

Motsatsen till Anti-sexualistiska feminister. Sexualliberala feminister propagerar starkt om rätten att själv välja yrke och uttryckssätt, och de förespråkar därför pornografi och dylikt.


Svarta feminister

Denna konstiga term är menad att beskriva de feminister som menar att rasdiskriminering och könsdiskriminering är densamma. Gjorde uppror mot att de enda feministerna som fanns under första vågen var vita medelklasskvinnor som inte reagerade på rasdiskriminering och klassdiskriminering.




Ja nu har jag kommit igång på riktigt! Så går det när man stannar i skolan i två timmar efter att man har slutat...


//p

 
 
läraren

läraren

16 april 2008 23:41

Som säkert sagts tidigare så skriver du flyhänt och rappt med en egen ton - jag hör att det är du, när jag läser - Du har kommit i gång riktigt bra.

http://pastorn.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paulina - 29 april 2008 18:44

Slutsats Det jag vill börja den här slutsatsen med är att ifrågasätta de kvinnor som inte är feminister. Ursäkta, men hur f*n tänker de? Att som kvinna ställa sig emot feminism är nog det mest ologiska man kan göra, för vad förlorar man egentligen på...

Av Paulina - 28 april 2008 19:17

Organisationer idag Ingen organisation är idag så stor i världen som det kubanska FMC, Federacion de Mujeres Cubanas (Kubanska Kvinnors Organisation). Organisationen startades år 1960 av Vilma Espín, en f.d. politiker, och är än idag en stor förebild...

Av Paulina - 28 april 2008 10:22

FördomarI dagens samhälle anses det ofta som något fult att vara feminist. Kvinnor som får frågan om de är feminister har oftast misstolkat hela begreppet och tror att detta skulle innebära att de hatar män, är lesbiska och inte rakar sig under armar...

Av Paulina - 10 april 2008 21:21

Hej Peter. Hittills har jag använt wikipedia och Carlos som källor till min text (Carlos angående Lilith), men jag tycker inte att det känns så bra. Wikipedias artiklar om feminismen inkluderar liiite för mång ord jag inte förstår, har en tråkig uppb...

Av Paulina - 9 april 2008 21:18

Var slutade jag senaste gången?   Just det, jag hade avslutat historien om Lilith, "den första feministen". Då kan vi nu gå vidare till de som upptod efter henne. Det fanns såklart många som upprördes av att samhällena inte var jämställda efter den t...

Presentation

Omröstning

Feminist?
 Javisst!
 Du menar lesbisk? O__o
 Nej, bara trångsynt

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<<
April 2008
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards